Sharing skills, changing lives.
Door: jacquesenhenriette
Blijf op de hoogte en volg Henriette
19 December 2011 | Nederland, Enkhuizen
“Sharing skills, changing lives”
Bovenstaande uitspraak is het motto van VSO (Voluntairy Service Overseas), een internationale ontwikkelingsorganisatie die door duurzame kennisuitwisseling werkt aan een rechtvaardiger wereld zonder armoede. Op aanvraag van lokale organisaties in Afrika en Azië zenden zij vakdeskundigen uit die hun kennis en ervaring daar delen. Lokale organisaties kunnen daardoor hun werk effectiever doen. De ontwikkelingsdoelen liggen op het gebied van HIV/AIDS, onderwijs, gezondheidszorg, mensen met een handicap, bestaanszekerheid, klimaatverandering, participatie en bestuur.
Maandag 6 februari 2012 is het eindelijk zover. Dan vertrekken wij naar Mozambique, een land in het zuidelijke deel van Afrika. Op één november 2011 ben ik gestopt met mijn baan als ambulant begeleider bij Rec 4.5 in Castricum. Ik had me voorgenomen me niet meteen aan allerlei vrijwilligers projecten te verbinden, maar te kijken wat op mijn weg zou komen. Al gauw kwam ik in aanraking met VSO en na me goed geïnformeerd te hebben, besloot ik te solliciteren om uitgezonden te worden. Nadat ik twee keer een aanbod voor uitzending, op goede gronden, had afgeslagen, ben ik akkoord gegaan met een plaatsing in Mozambique voor twee jaar.
Mozambique is een voormalige Portugese kolonie en sinds 1975 onafhankelijk. Na een bloedige burgeroorlog van tien jaar kon het land eindelijk beginnen aan zijn wederopbouw. Ook op het gebied van onderwijs was de situatie heel slecht. Er was sprake van veel analfabetisme (95 % in 1975) en vooral meisjes en kinderen met een handicap zaten in een achtergestelde positie. Er stonden zelfs leraren voor de klas zonder beroepsopleiding (30 %). Het Ministerie van Onderwijs is daarom gestart met een grootscheepse alfabetiserings-campagne en deed pogingen om het onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen. Het nieuwe beleid was succesvol en in vijf jaar tijd leerden een miljoen Mozambikanen lezen en schrijven.
In de afgelopen tien jaar heeft het Ministerie van Onderwijs een strategisch plan ontwikkeld op het gebied van bestrijding van HIV/AIDS door goede voorlichting en om kinderen met een handicap en meisjes het recht op onderwijs mogelijk te maken.
Het districtskantoor van het Ministerie van Onderwijs in Sofala, de provincie waar ik werkzaam zal zijn in de komende twee jaar, heeft als doel de kwaliteit van inclusief onderwijs te verhogen door leerkrachten te trainen in het lesgeven aan kinderen met speciale onderwijs behoeftes.
Ik zal komen te werken in het districtskantoor in de provincie hoofdstad Beira. Hier werken ongeveer honderd mensen, waarvan drie zich bezig houden met inclusief onderwijs. Mijn belangrijkste taken zullen bestaan uit:
- adviseren van het SEN (special education needs) team in het implement-eren van het regeringsbeleid
- organiseren van trainingen aan leerkrachten m.b.t. inclusief onderwijs
- collega`s helpen om fondsen te werven voor het trainen van leerkrachten in gebaren taal, braille en inclusief onderwijs
- leerkrachten ondersteunen in het ontwikkelen van lesmaterialen
Op 7 februari 2012 zullen we aankomen in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Daar krijg ik gedurende 6 weken een intensieve training op het gebied van cultuur, veiligheid en taal (Portugees). In mijn werk zal ik vooral gebruik maken van de Engelse taal, maar het is handig om wat Portugees te beheersen, zodat ik bij het bezoeken van scholen wat gemakkelijker contact kan maken met leerkrachten, kinderen en ouders.
Ik ben erg benieuwd hoe het zal zijn om in een ontwikkelingsland te werken.
Mocht je het leuk vinden om te reageren, dan willen we graag dat je dit, omwille van privacy, niet via deze site doet, maar naar op onze eigen mailadressen: henriettejansen@hetnet.nl of jacquesjansen@hetnet.nl